Οι έλεγχοι που έκανε η περιφερειακή διεύθυνση Ηπείρου του ΕΦΕΤ ανακάλυψε σαλμονέλα σε παρτίδα παρασκευασμένου κρέατος. Πρόκειται για το προϊόν «ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙ» και συγκεκριμένα για την παρτίδα με ημερομηνία παραγωγής 03/09 και ημερομηνία λήξης 13/09.
Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ
Ο Ε.Φ.Ε.Τ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος έλεγχος για την παρακολούθηση Μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων», έτους 2024, προέβη σε δειγματοληψία παρασκευάσματος κρέατος με την εμπορική ονομασία «ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙ», ημερομηνία παραγωγής 03-09-2024 και ημερομηνία λήξης 13-09-2024 που παράγεται από την εταιρεία ΥΙΟΙ ΓΟΥΓΟΥΣΗ Ο.Β.Ε.Ε. στο 12ο χλμ. Ε.Ο. Καστοριάς-Κορησού.
Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου αποτυπώνεται κατωτέρω) να μην το καταναλώσουν.
Τι είναι η σαλμονέλα
Σαλμονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.
Πώς μεταδίδεται
Η σαλμονέλλα ζει στο έντερο των ανθρώπων, των ζώων και των πουλιών. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά).
Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό. Σπανιότερα, μπορεί να συμβεί μετάδοση από άτομο σε άτομο, χωρίς ενδιάμεσο τρόφιμο, όταν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (όπως π.χ. το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας) αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Τα συμπτώματα της σαλμονέλας – Πόσο διαρκούν
H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) που συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό πόνο, πόνο στους μύες, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και εμετούς.
Τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης έχουν συνήθως ξαφνική έναρξη. Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Η πλειονότητα των ατόμων αναρρώνει χωρίς θεραπευτική αγωγή σε 4 έως 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.\
Υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες;
Σε κάποια άτομα η διάρροια μπορεί να είναι σοβαρή και να χρειαστεί νοσηλεία. Τα άτομα αυτά είναι κατά κανόνα τα βρέφη, οι ασθενείς άνω των 65 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Ένας μικρός αριθμός ασθενών, με προϋπάρχοντα συνήθως προβλήματα υγείας, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα και από άλλα όργανα του σώματος.
Πώς αντιμετωπίζεται η σαλμονέλα
Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τη σαλμονέλλωση. Συστήνεται η κατανάλωση πολλών υγρών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
Η χρήση αντιβιοτικών δεν ενδείκνυται, εκτός εάν ο θεράπων ιατρός κρίνει διαφορετικά. Χρήση αντιβιοτικών συστήνεται σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου, όπως είναι τα βρέφη, οι ασθενείς άνω των 65 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Η λήψη αντιδιαρροϊκών, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, πρέπει να αποφεύγεται καθώς καθυστερεί την ίαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου