ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

14/12/20

ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ (ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ)

«Πυροβολικό» λεγόταν κατά τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 ο χώρος που κάποτε ονομαζόταν ανεπίσημα «Πλατεία Ευκαρπίδη». Σήμερα είναι η πλατεία Μακεδονίας. Ήταν ένας πολύ μεγάλος ανοιχτός χώρος, που όμως δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί αλάνα, διότι δεν ήταν επίπεδος. Δεκάδες παιδιά έπαιζαν εκεί κάθε μέρα όλα τα παιγνίδια, εκτός του ποδοσφαίρου. Και πάλι όμως, σε μερικά μικρά ανοίγματα του χώρου αυτού μπορούσαν οκτώ-δέκα παιδιά να παίξουν «μπακότερμα» αν όχι διπλότερμα ποδόσφαιρο.

Η ονομασία «Πυροβολικό» δόθηκε από το στρατόπεδο που βρισκόταν εκεί τον καιρό του εμφύλιου πολέμου με μονάδες που είχαν κανόνια. Οι ανωμαλίες στο έδαφος προέρχονταν από τα πρόχειρα οχυρωματικά έργα και χαρακώματα που είχαν κατασκευαστεί. Μάλιστα σε δύο άκρες του χώρου υπήρχαν οικοδομημένα και δύο χαμηλά πυροβολεία κυλινδρικού σχήματος. Στην περιοχή που βρισκόταν πίσω από τον απομακρυνθέντα ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου υπήρχαν ξύλινες παράγκες, που τις χρησιμοποιούσε η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών. Εξυπακούεται ότι η ονομασία «Πλατεία Ευκαρπίδη» προέρχεται από τον κινηματογράφο που οικοδόμησε εκεί ο ιατρός Κωνσταντίνος Ευκαρπίδης.

Ο χώρος του Πυροβολικού τότε στερείτο δέντρων και πρασίνου και το χαρακτηριστικό του ήταν η σκόνη το καλοκαίρι και οι λάσπες με τους νερόλακκους το χειμώνα. Οι καταλληλότεροι μήνες για παιδικό παιγνίδι ήταν οι Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου