Ένα μήνα μετά την αρχική ειδοποίηση από την Ευρώπη η Ελλάδα μπήκε χθες αργά το βράδυ, στη μακρά λίστα των δεκάδων χωρών στις οποίες πωλείται το πολύ δημοφιλές όπως θα δείτε παρακάτω, αλλά και άκρως επικίνδυνο τυρί που έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε καταναλωτές.
Η update ειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) περιλαμβάνει πλέον Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, ΗΠΑ, Βρετανία, Βιετνάμ, Ανδόρα, Καμερούν, Χιλή, Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, Αιθιοπία, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυρίκιο, Μαρόκο, Νέα Καληδονία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και άλλες.
Η μία μετά την άλλη δεκάδες χώρες και μεγάλα σουπερμάρκετ, εκδίδουν ενημερώσεις και προειδοποιήσεις για σοβαρό κίνδυνο. Ακόμα και αυτές που ξεκίνησαν πρώτες τις ανακλήσεις όπως η Γαλλία, τις διευρύνουν και εκδίδουν νέες προειδοποιήσεις και για άλλα τυριά. Να σημειωθεί ότι στην αρχική Ευρωπαϊκή ειδοποίηση περιλαμβάνονταν 11 χώρες και τώρα έχουν φτάσει τις 45.
Το μολυσμένο τυρί όπως διαπιστώθηκε από τη Santé publique France, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για το E. coli, τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων (DGAL) και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) βρίσκεται πίσω από έντεκα ασθένειες με E. coli (STEC) που παράγει την τοξίνη Shiga. Οι 9 από αυτούς παρουσίασαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) μια σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με λοιμώξεις από E. coli που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια.
Πρόκειται για το τυρί Molbier που παράγεται από το τυροκομείο Perrin-Vermot από απαστερίωτο (νωπό) γάλα και όπως δείχνουν οι ειδοποιήσεις εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Το Morbier είναι ένα ημιμαλακό τυρί από αγελαδινό γάλα της Γαλλίας που πήρε το όνομά του από το μικρό χωριό Morbier στο Franche-Comté, και είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται νωπό γάλα. Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο Δεκέμβριο η Ελλάδα είχε λάβει ενημέρωση για άλλο τυρί που εισάγεται στη χώρα μας από τη Γαλλία, το οποίο ήταν μολυσμένο με E, coli και είχε προκαλέσει 6 περιστατικά αιμολυτικού συνδρόμου.
Αν και κυκλοφορεί ευρέως η άποψη, ότι το νωπό γάλα και τα προϊόντα του είναι πιο θρεπτικά από τα παστεριωμένα, στην πραγματικότητα, το νωπό γάλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο, που ευθύνεται για σχεδόν τρεις φορές περισσότερες νοσηλείες από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφιμογενούς ασθένειας.
Περίπου το 5 έως 10 τοις εκατό όσων έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις από E. coli αναπτύσσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της νεφρικής ανεπάρκειας, γνωστή ως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Τα συμπτώματα του HUS περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, αίσθημα πολύ κούρασης, μειωμένη συχνότητα ούρησης, μικρούς ανεξήγητους μώλωπες ή αιμορραγία και ωχρότητα
Πολλοί άνθρωποι με HUS αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μερικοί υφίστανται μόνιμη αναπηρία ή θάνατο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά μικρότερα των πέντε ετών λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας λόγω επιδείνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς με καρκίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου