Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τους χιλιάδες υπόχρεους ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται κοντά σε δάση και αλσύλλια, καθώς εντός του Απριλίου θα πρέπει να τα δηλώσουν και να τα καθαρίσουν, στο πλαίσιο των μέτρων πυροπροστασίας, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που τίθεται σε ισχύ την 1η Μαΐου 2025.
Αυτό το διάστημα στα κατά τόπους δημαρχεία επικρατεί αναβρασμός, με τις υπηρεσίες να αρχίζουν τις σχετικές ενημερωτικές καμπάνιες προς τους πολίτες, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί το περσινό «μπάχαλο» με τα ακαθάριστα οικόπεδα. Πέρσι τα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, έβαλαν ασφυκτική προθεσμία στους πολίτες να τα καθαρίσουν και να συμπληρώσουν δηλώσεις μέσω του gov.gr, την ώρα που οι δήμοι δήλωναν αναρμόδιοι για να παραλάβουν τα κομμένα κλαδιά και την καύσιμη ύλη, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν πόρους για τη μεταφορά και δεν έχουν πού να τα εναποθέσουν.
Εκτός μάλιστα από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ξεσηκώθηκαν επειδή αντιλήφθηκαν πως για τις τεχνικές εκθέσεις απαιτούνταν τουλάχιστον 500 ευρώ ανά ακίνητο και εργασίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαθέσιμα συνεργεία, ενώ οι πλατφόρμες στις οποίες πρέπει να υποβληθούν εκθέσεις και υπεύθυνες δηλώσεις δεν λειτουργούσαν.
Φέτος τα αρμόδια υπουργεία γνωστοποίησαν ότι η πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr ανοίγει την 1η Απριλίου και οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία να τα δηλώσουν έως τις 30 του ίδιου μήνα, φροντίζοντας τον καθαρισμό τους. Σε περίπτωση πάντως μη τήρησης των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας της Πυροσβεστικής Διάταξης, οι παραβάτες τιμωρούνται με τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού, πρόστιμο πενήντα λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, καθώς και επιπλέον πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ για όσους δεν καταθέσουν την σχετική δήλωση ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους.
Οι φόβοι των δημάρχων και των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων είναι ότι θα επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο, δηλαδή κάποιοι να τα δηλώσουν αλλά να μην φροντίσουν τον καθαρισμό τους και βέβαια την απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3 μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.
«Ελπίζουμε ότι θα συνετιστούν οι πολίτες»
Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Υποδομών, Ευταξίας και Καθημερινότητας του Πολίτη στον δήμο Ωραιοκάστρου Δημήτρης Καρασαββίδης τόνισε ότι ο δήμος ετοιμάζει ήδη την ενημερωτική καμπάνια για τα ακαθάριστα οικόπεδα με την ελπίδα, όπως είπε, ότι φέτος θα συνετιστούν και θα αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, στο πλαίσιο των μέτρων πυροπροστασίας.
«Πέρσι αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες, αλλά καταφέραμε να πείσουμε τους ιδιοκτήτες να λάβουν τα μέτρα τους. Συγκριμένα πέρσι δηλώθηκαν στην πλατφόρμα 2.927 οικόπεδα στο Ωραιόκαστρο, αλλά φέτος εκτιμώ ότι ο αριθμός θα είναι διπλάσιος, καθώς τα πρόστιμα είναι υψηλά και θεωρώ πως όσοι έπαθαν πέρσι, φέτος θα μάθουν και θα δηλώσουν και θα καθαρίσουν τα ακίνητά τους» υπογράμμισε ο κ. Καρασαββίδης.
Εξήγησε μάλιστα ότι ο ρόλος των δήμων θα είναι και φέτος εποπτικός, καθώς θα περιμένουν να εκπνεύσει η προθεσμία των δηλώσεων στην πλατφόρμα και στη συνέχεια τα δημοτικά συνεργεία θα προβούν σε αυτοψίες για να διαπιστώσουν ποια είναι η κατάσταση και πόσα δηλώθηκαν.
«Ο δήμος μας έχει μία τεράστια έκταση και χιλιάδες οικόπεδα, αλλά δεν έχει το ανάλογο προσωπικό για να κάνει τόσο επισταμένους ελέγχους. Παρόλα αυτά θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και θα ελέγξουμε τους χώρους» σημείωσε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι και φέτος θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν τηρήσουν τοις διατάξεις πυροπροστασίας.
Πάντως, πολλοί δήμοι υποστηρίζουν ότι μετά την εκπνοή της προθεσμίας θα γίνουν και πολλές καταγγελίες σε βάρος όσων αγνόησαν τις υποχρεώσεις τους, γεγονός που για τις υπηρεσίες θα λειτουργήσει και ως «εργαλείο» για να διαπιστώσουν αν έχει γίνει ή όχι δήλωση και αν καθαρίστηκαν τα ακίνητα.
Αυτεπάγγελτος καθαρισμός
Τα μέτρα του έλαβε εγκαίρως και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου μέσω της αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, που ζητούν από τους πολίτες να φροντίσουν άμεσα για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους.
Σε αντίθετη περίπτωση, η υπηρεσία, όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες, θα τους επιβάλει το σχετικό πρόστιμο και θα βεβαιωθεί επιπλέον εις βάρος τους η σχετική δαπάνη για τον καθαρισμό του από τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Επίσης, υπογραμμίζει στους ιδιοκτήτες πως αν δεν υποβάλλουν την προαναφερθείσσα υπεύθυνη δήλωση επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Επίσης, ο δήμος σε μία προσπάθεια να διευκολύνει κάποιους υπόχρεους, ενημερώνει ότι σε περίπτωση αδυναμίας αποψίλωσης των οικοπέδων τους, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για καθαρισμό τους στον δήμο, προκειμένου ο τελευταίος να προβεί στην αποψίλωση του οικοπέδου του, χρεώνοντάς του το αντίστοιχο κόστος καθαρισμού, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο.
Τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ενημέρωσε ήδη και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, μέσω της αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους πρέπει να ολοκληρωθεί έως και το τέλος Απριλίου.
Μάλιστα τους επισημαίνει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, ο δήμος θα αναγκαστεί να προχωρήσει επειγόντως σε «αυτεπάγγελτο καθαρισμό για την άμεση άρση του κινδύνου», όπως ορίζει η διάταξη, ενώ τα έξοδα θα επιβαρύνουν και πάλι τους ιδιοκτήτες. Αυτό, όπως διευκρινίζουν οι υπηρεσίες, συμβαίνει σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Μάχη για να αποφευχθεί το χάος που επικράτησε πέρσι θα δώσει φέτος ο κατεξοχήν αγροτικός δήμος Λαγκαδά, όπου είναι εκατοντάδες τα οικόπεδα που θα πρέπει να καθαριστούν, υπό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία ο δήμος είναι μεγάλος και τα οικόπεδα δεν έχουν καταμετρηθεί, αλλά υπό τον φόβο των προστίμων που είναι υψηλά, εκτιμά ότι οι υπόχρεοι θα κάνουν τις δηλώσεις τους εντός Απριλίου. Μάλιστα η δημοτική αρχή ζήτησε ήδη και από τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους ιδιοκτήτες, πριν μπει ο δήμος στη διαδικασία αυτεπάγγελτου καθαρισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
Σύμφωνα με τον νόμο, οι εργασίες που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες είναι:
* Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3 μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.
* Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
* Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50 μ.) και το 50% της κόμης τους.
* Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των χώρων.
* Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
* Επίσης οι ιδιοκτήτες οφείλουν να συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου, τους συγκεκριμένους χώρους για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
* Η δε υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες.
Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ.
Τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι
Όσον αφορά στις υποχρεώσεις των δήμων, αυτές περιλαμβάνουν:
* Ενημέρωση των υπόχρεων, έως την 31η Μαρτίου 2025, με κάθε πρόσφορο μέσο, για το περιεχόμενο της υποχρέωσης καθαρισμού, όπως με ανάρτηση στην ιστοσελίδα και τον πίνακα ανακοινώσεων του δήμου, αποστολή ενημερωτικού υλικού στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση του υπόχρεου ή τυχόν αντικλήτου του, ενημερώσεις στα καταστήματα του δήμου ή των δημοτικών διαμερισμάτων, σε τοπικούς φορείς και συλλόγους, σε συνεργασία με την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.
* Kαθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου τη διενέργεια αυτεπάγγελτης αυτοψίας, εξέτασης καταγγελιών για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων, ή και τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους υπόχρεους που υπέβαλαν θετική δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο και ενημερώνει για τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.
* Για τα στοιχεία των υπόχρεων, ο οικείος δήμος μπορεί να ανατρέχει στα δεδομένα που αντλούνται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, από τα αρχεία του ή από τα δεδομένα του Εθνικού Κτηματολογίου.
* Διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού από τους υπόχρεους.
* Υποβολή αίτησης προς την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διενέργεια αυτοψίας, σε περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση βεβαίωσης από την αρμόδια ΠΥ τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων.
* Επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τον οικείο δήμο για την άμεση άρση του κινδύνου, σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου