ΠΙΕΡΙΚΗ - Συνεχής ενημέρωση - Δύναμή μας οι αναγνώστες μας - ΠΙΕΡΙΚΗ - Είστε η φωνή μας - pieriki.blogspot.com - Εδώ διαβάζεις ειδήσεις

7/6/24

Έχετε έσοδα από ενοίκια; Βόμβα από την Εφορία, τι ετοιμάζει

 


Αν κατέχετε ακίνητα που εκμισθώνονται και αντιμετωπίσατε την ατυχία να έχετε ανείσπρακτα ενοίκια, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για τη φορολόγηση αυτών των ανείσπρακτων εσόδων. Μια απλή δήλωση ότι δεν εισπράχθηκαν τα ενοίκια δεν είναι αρκετή για να αποφύγετε την υπερβολική φορολόγηση, καθώς η φορολογία μπορεί να φτάσει έως και 45% του ποσού.

Για να αποφύγετε αυτόν τον υψηλό φόρο, πρέπει να λάβετε τα εξής μέτρα:


  1. Έκδοση Διαταγής ή Δικαστικής Απόφασης: Πρέπει να έχετε εκδώσει διαταγή πληρωμής ή απόδοσης χρήσης μισθίου ή να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  2. Κατάθεση Αντίγραφων: Πρέπει να καταθέσετε φωτοαντίγραφα των αντίστοιχων διαταγών, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, στην εφορία.

Αν δεν υποβληθούν τα παραπάνω δικαιολογητικά, η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης και να επιβάλει φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο φόρος για τα ενοίκια υπόκειται σε κλίμακα.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις, το ετήσιο καθαρό εισόδημα από ενοίκια υπολογίζεται αφαιρώντας ένα ποσοστό 5% για δαπάνες συντήρησης και επισκευών από το συνολικό εισόδημα.

Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται σε τρία διαφορετικά κλιμάκια, ως ακολούθως:


  • Για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος, εφαρμόζεται φόρος στο ποσοστό του 15%.
  • Για το επόμενο τμήμα των 23.000 ευρώ (από 12.001 έως 35.000 ευρώ), εφαρμόζεται φόρος στο ποσοστό του 35%.
  • Για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ, εφαρμόζεται φόρος στο ποσοστό του 45%.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όσα ενοίκια δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια ενός φορολογικού έτους ή έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα το προηγούμενο έτος και εισπράχθηκαν στη συνέχεια, πρέπει να δηλωθούν στο κατάλληλο έντυπο (Ε2) και να υποβληθούν στην εφορία. Αν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης και να επιβάλει φόρο για τα συγκεκριμένα ποσά.

Για να αποφευχθούν πιθανά πρόστιμα ή επιπρόσθετοι φόροι, είναι σημαντικό να τηρούνται πιστά οι φορολογικές υποχρεώσεις και να υποβάλλονται οι δηλώσεις εισοδήματος στην προβλεπόμενη προθεσμία.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφύγουν την υπερβολική φορολόγηση σε ανείσπρακτα ενοίκια. Με την κατάλληλη προσοχή και την υποβολή των αντίστοιχων εγγράφων, μπορούν να προστατεύσουν τα έσοδά τους από υψηλούς φόρους.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου